Kaihileikkaus

Kaihi, yleisimmin harmaakaihi tarkoittaa silmän linssin eli kaihileikkausmykiön sumentumista. Silmänsisäisen linssin normaali kirkas sisältö kovettuu kaihin kehittyessä. Ajan kuluessa kyseinen sumentuminen aiheuttaa näön heikkenemistä.

Useimmiten kaihi liittyy ikääntymiseen. Esimerkiksi harmaakaihileikkaukseen hakeutuvien potilaiden keski-ikä on yli 70 vuotta. Vanhemmilla ihmisillä vaiva on yleinen sillä lähes jokainen 85-vuotias kärsii kaihista.

Kaihin syntymiseen voi vaikuttaa myös vamma tai silmänsisäiset leikkaukset nuoremmille. Kortisonin käyttö ja diabetes yhdessä voivat edesauttaa kaihin kehittymistä.

Harmaakaihin tyypillisiä oireta ovat:

  • Lukuvaikeudet
  • Kirkas valo häikäisee helposti
  • Värinäkö heikkenee
  • Hämäränäkö heikkenee
  • Näkö sumenee, tarkkuus heikkenee
  • Tarve vahvemmille silmälaseille

Miten toimia kun hakeutuu kaihileikkaukseen?

Kaihileikkaus on yksinkertainen toimenpide, joka koostuu seuraavista vaiheista.

Esitutkimus

Ensimmäisenä silmien tämänhetkinen tilanne selvitetään muutama viikko ennen leikkausta. Tarkastuksessa tutkitaan ja suljetaan pois muut näköön vaikuttavat silmäsairaudet. Tutkimuksessa pääsääntöisesti mitataan sarveiskalvon kaarevuus ja silmän pituus, joiden pohjalta määritellään silmän sisään asetettavan linssin vahvuus.

Kaihileikkaus

Kaihileikkaus on näkökykyä korjaava hoitotoimenpide. Kaihileikkaus on yleisin silmäkirurginen toimenpide Suomessa. Leikkaus tehdään yksi silmä kerrallaan tai molemmat silmät leikataan samana päivänä. Kaihileikkaustekniikat ovat kehittyneet huomattavasti ja riskit ovat pienentyneet.

Leikkaus on tänä päivänä miellyttävä ja voi sanoa, että kivuton kokemus. Leikkaus tehdään pintapuudutuksessa (silmätipat) ultraäänilaitteella. Leikkauksessa sumentunut linssi poistetaan ja tilalle asetetaan tekolinssi.

On huomioitavaa, että mikään kirurginen toimenpide ei ole riskitön. Kaihileikkauksien riskit ovat pieniä, tällaisia voivat olla esimerkiksi bakteeritulehdus (alle 1/1000). Bakteerin aiheuttamaa tulehdusta ennaltaehkäistään silmätippojen avulla ennen leikkausta ja leikkauksen jälkeen. Ennen leikkauksen loppua silmän sisään laitetaan antibioottia. Joissakin tapauksissa silmänpaine voi hetkellisesti kohota leikkauksen jälkeen. Sarveiskalvon turpoaminen on myös mahdollista, jolloin näön kirkastuminen saattaa kestää pidempään.

Kun toimenpide on ohi

Kun toimenpide on ohi silmän päälle asetetaan suoja, jota pidetään seuraavaan aamuun. Tämä on siitä syystä ettei vahingossa sohaise tai hiero silmää. Leikkauksen jälkitoimenpiteisiin kuuluu lyhyt seuranta. Seuraavana päivänä aloitetaan silmätippojen laittaminen, jota jatketaan 4 viikkoa. leikattu silmä näkee heti leikkauksen jälkeen ja näkö kirkastuu vielä päivä päivältä. Silmään ei missään tapauksessa saa koskea tai päästää vettä, hikeä tai muitakaan aineita. Mitään kieltoja kotiaskareisiin ei tule. Sairausloman pituus riippuu työn näkövaatimuksista ja on noin 0 – 4 viikkoa. Uudet silmälasit voi hankkia kuukauden kuluttua leikkauksesta.

Jälkikaihi

Kaihi voi myös uusiutua leikkauksen jälkeenkin, kun kalvopussi johon tekolinssi on asetettu saattaa sumentua. Jälkikaihia hoidetaan laaserilla normaalin vastaanottokäynnin yhteydessä. Jälkikaihin poisto on nopea toimenpide ja kestää vain minuutteja.

Kilpailuta silmäleikkaus jo tänään. Saat vastauksen nopeasti paikalliselta asiantuntijalta. Lopullisen hinnan tiedät vain pyytämällä tarjouksen.